Lekki mus z pomarańczy na słodkim mascarpone z czekoladową wstawką

Wiosenny mus!

Wiosna przyniosła ze sobą bogactwo kolorowych pyszności. Rozpoczynając od zielonych warzyw, a kończąc na egzotycznych owocowych skarbach, kuszących nas ze sklepowego sadu. Jednak oprócz tego ta pora roku niesie ze sobą słodko-gorzkie przypomnienie o zbliżającym się lecie, na które przecież od zimy każdy planuje swoją formę. Ale ile można jeść sałatę czy biegać po owoce! Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam wiosennego cheat’a inspirowanego najnowszym trendem kulinarnym – kuchnią molekularną. Celowo użyłam słowa „inspirowanego”, ponieważ do naukowego podejścia mistrzów jest mu bardzo daleko.

LEKKI MUS Z POMARAŃCZY NA SŁODKIM MASCARPONE Z CZEKOLADOWĄ WSTAWKĄna bloga

Na pewno wielu z Was przeżyło spotkanie „face to plate” z wymyślnie brzmiącymi nazwami, takimi jak: puder z boczku, kawior z melona, puree z kalafiora itd. itp. Danie z dzisiejszego posta prezentuje się równie ładnie, a do przygotowania go nie trzeba szykować dodatkowej szafki na chemiczne substancje. Jest stosunkowo łatwe, naprawdę smaczne, ale przede wszystkim oryginalne ze względu na połączenie słodko-gorzkiego smaku musu z pomarańczy (wzbogaconego o sok z cytryny) i bardzo budyniowej wersji serka mascarpone.
 
Składniki: 
  • 5 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • ok. 20 g żelatyny
  • 1 op. serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • czekoladowe płatki lub zwykłe herbatniki

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny i połącz z połową miąższu, który został na wyciskarce.
  2. Przelej sok do garnka i podgrzej. Dodaj żelatynę, wymieszaj, NIE ZAGOTOWUJ! Odstaw do lodówki. najlepiej na noc, żeby dobrze ścięło się z żelatyną. Jeśli nie masz czasu, 2 godziny powinny wystarczyć.
  3. Przyrządź syrop cukrowy. Wlej do rondelka wodę, dodaj cukier i energicznie mieszając rozpuść.
  4. Do sporządzonego syropu dodaj mascarpone i mieszając, aż do ujednolicenia masy – podgrzewaj. Na koniec dodaj parę kropel aromatu waniliowego.
  5. Podawaj według własnej fantazji, posypane pokruszonymi płatkami lub herbatnikami.

Smacznego!

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!

XHTML: Możesz użyć następujące tagi: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>